OC på besøg hos Thise

Køer, oste og 22 gram kaffe

OC på besøg hos Thise

Tidligt tirsdag morgen stod hver eneste manager, med morgenhår og søvn i øjnene, klar til en smuttur til Jylland. Nærmere bestemt Hjerm, Thise og Århus.

Første stop, Hjerm: Mast godt sammen i tre biler, pakket med godt humør og filterkaffe, ankom vi til metropolen Hjerm, hvor Birgitte fra Thise Mejeriet tog imod os. I Hjerm findes der en kalkgrotte, hvor Thise (mejeriet) opbevarer og lagrer oste. Grunden til, at man lagrer oste i en kalkmine skyldes den konstante temperatur og høje luftfugtighed i grotten året rundt. 
Iklædt den meget moderigtige mejeri-uniform blev vi vist rundt og fik svar på vores mere eller mindre fornuftige spørgsmål og fortalt diverse røverhistorier om grotten.

Andet stop, Michaels bondegård: Betaget, og en hel del klogere på kalkgrotter, ankom hele flokken til landmand-Michaels gård. Den velkendte duft af bondegård ramte os som en mur, da vi hilste på Michael foran stalden. Michael er 30 år, har kone og 3 børn, en kæmpe stor bondegård og 100 jerseykøer.
Michael leverer mælk til Thise Mejeriet, og hver af hans køer malkes 3 gange dagligt, hvor de ender ud med at leverer 30 liter hver dag. 
Køerne går på frodige græsmarker og nyder livet, med udsigt over en fjord og land. 
Vores engelske manager, Ross, havde et naturligt talent for håndtering af køer og de flokkedes hurtigt om ham, og mon ikke Michael ringer, når der mangler hjælp på gården. 
Vi fik ydermere lov at se ”malkestationen”, der koster omkring en million kr. og hvor køerne selv pænt står i kø (hehe) for at træde ind og få tømt yveret. 

Sidste notits fra bondegården var 10 minutters kælen af nyfødte kalve. 

Tredje stop, Thise Mejeriet: Mere betaget og meget klogere på køer, ankom vi så til Thise Mejeriet. 
Turen blev beskrevet som ”lige rundt om hjørnet”, hvilket oversat fra jysk reelt betyder 30-35 minutters kørsel. 
Rundvisningen på mejeriet var enormt spændende og bød blandt andet på selvkørende robotter, som leverede emballage til det nyligt producerede. Om det så var mælk, ost, skyr eller andet er robotten programmeret til selv at hente og levere til pakkebåndet. 
Derudover overværede vi en ostekontrol. Med dette menes, at en herre ved navn Hans Erik smagte på hvert eneste badge af oste produceret på mejeriet. Det skal siges, at det er mange, og med sin erfaring vurderede han, hvorvidt osten levede op til det påkrævede. 
Rundvisningen bød desuden på historier omkring Thises forskellige typer af mælk, en detaljeret gennemgang af, hvordan man laver ost og hvordan skyr er noget ”københavneri”. 

Fjerde stop, Århus: Betaget og klogere på oste, men til gengæld meget trætte, var det hurtigt i seng efter fælles middag i Århus. 
Før hanen fik øjne var vi igen på farten. Denne gang for at besøge to kaffebarer i Århus: La Cabra og Stiller Coffee. 
Det er altid spændende at besøge andre kaffebarer, se, hvordan de arbejder og smage deres kaffe. Måske man kunne lære noget, eller blive bekræftet i hvor mange dygtige baristaer der findes bag baren i OC. 
Efter morgenmad – og kaffe på La Cabra, besøgte vi mange gange danmarksmester i barista og cupping hos Stiller Coffee, Søren. 
Her blev vi på fascinerende facon guidet gennem en cupping af forskellige typer af kaffe, med forskellige forarbejdning, risteprofil og smagsnuancer. 
Da vi blandt andet havde smagt på en kaffe brygget efter metoden ”Siphon” viste Søren os sin egen måde, hvorpå han brygger en espresso. 
Uden hverken timer på kværn eller espresso maskine, benytter Søren sig udelukkende af sin erfaring, øjne og intuition. Det vil sige, at han vurderer ud fra, hvordan kværnen skyder kaffen ud, hvor mange sekunder han holder bajonetten. Det var imponerende, hvordan han ramte sine ønskede gram med meget lille differens. 
Kaffen smagte godt, og  det var en stor læring for alle at se og opleve en meget traditionel tilgang til brygning af espresso. 

Godt hypet på koffein og gode oplevelser vendte vi efter besøget hos Søren, næsen mod djævleøen. Selvfølgelig direkte ind på OC og få ”En Foss”.

Skrevet af Sebastian Lassen - Tak fordi du læste med.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.